Saturday, January 29, 2011

Često postavljena pitanja o Pčelarstvu

  • Kada da kupim pčele?
Najbolje je da se pčele kupe u proljeće. Pčele treba dostaviti nakon hladnih dana u vašoj regiji. Pčelar (prodavalac) će vam pomoći da odredite najbolji datum isporuke.

  • Čime trebam hraniti pčele u proljeće?
Najbolje je hraniti mješavinom šećera i vode u jedan na jedan omjer volulme u proljeće. Pola kontejnera ispunite sa šećerom i dodati vode da potpuno ispunite posudu. Možete miješati sirup za proljetno hranjenje. Pčele će koristiti mješani sirup dok prirodni izvori nebudu dostupni. Također možete stimulirati pčele za podizanje legla u proljeće.

  • Čime trebam hraniti pčele u jesen?
Najbolje je hraniti mješavinom šećera i vode u dva na jedan omjer ako pčele nemaju adekvatnu zimnicu. Napunite 1/3 posude vodom. Potpuno napunite spremnik sa šećerom. Dodajte šećer u toplu vodu i promiješati. Vruća voda će pomoći da se šećer rastopi. Ostavite smjesu da se ohladi prije hranjenja pčela.


  • Gdje mogu smjestiti svoju košnicu?
Ako ste u gradu, treba staviti na ulazu u košnicu visoku ogradu. To će prisiliti pčele da lete u visoko da neuznemiravaju komšije. To je isto dobra zaštita od vjetra. Također možete okrenuti ulaz prema suncu kako bi pčele rano počele raditi.
Košnicu treba postaviti na betonske blokove ili drvene palete kako bi košnicu zaštitili od vlage.


  • Da li se farba unutrašnjost košnice?
Ne, košnice se samo farbaju izvan. Farba se traba dobro osušiti prije ubacivanja pčela.

  • Koliko često bih trebao provjeriti moje nove košnice?
Možete otvoriti košnicu nakon nekoliko dana. Trebali biste provjeriti za jaja i ličinke kako bi bili sigurni da je sve kako treba. Isto trebalibi se uvjeriti da je matica u košnici.


  • Kada bih trebao dodati drugu košnicu (nastavak) na plodište?
Trebalo bi dodati nastavak na plodište kada je većina okvira u prvoj košnici
potpuno izvučen, (8 ili 9 okvira sa pčelama), drugi nastavak treba dodati nakon prvog kada je pola nastavka popunjeno pčelom.

  • Koliko meda trebam ostaviti u košnici preko zime?
Kao opće pravilo, trebali biste imati pola nastavka meda i 10 do 15 kilograma meda u plodištu. To će iznositi ukupno 27 do 32 kilograma meda za zimu i rano proljeće.

  • Što trebam tražiti u proljeće u košnici?
Trebali bi provjeriti da je matica položila jaja. Također trebalo bi provjeriti ima li dovoljno meda i polena. Ako su količine meda niske možete početi hranjenjem sa šećernim sirupom. Pčele mogu pojesti oko 10 kilograma šećernog sirupa u jednom sedmici dana.


Ukratko, možete razgovarati s 10 pčelara i dobiti 10 različitih odgovora. Zato je preporučljivo za početnike pronaći lokalno pčelarsko udruženje. Pčelarstvo je zabavno i izazovan hobi.

Izvor: https://www.dadant.com/
Preveo sa engleskog: Arslan R.

No comments:

Post a Comment